Development
Websites ontwikkelen is onze specialiteit en daar zijn we dus ook goed in. Tijdens de ontwikkeling zetten we een ontwerp & concept om naar werkende webpagina’s.
We houden zo vaak mogelijk rekening met oudere webbrowsers, maar zijn ook niet vies van vernieuwingen.
Front-end development
Van zodra u het eerste design te zien gekregen heeft van uw nieuwe website, is waarschijnlijk de eerste mijlpaal gezet. Nadien staat er vanzelfsprekend nog een heleboel ander werk voor de boeg. Zo moet met name het design omgezet worden in een werkende website.
Front-end development, waarbij onder andere HTML, CSS en jQuery gebruikt worden, is een onderdeel van dit proces. U stelt zich dit het beste voor als de voorkant van een website, alles wat u ziet dus. Alhoewel u in de broncode zal moeten duiken om de HTML, CSS en jQuery te kunnen zien, bepaalt deze code toch grotendeels het uitzicht en de layout van uw website.
HTML is een opmaaktaal en bepaalt de structuur van documenten, in ons geval (en in de meeste gevallen) webpagina’s. Eén van de belangrijkste kenmerken van HTML is dat deze hypertekst ondersteunt. Door middel van de zogenaamde hyperlinks kunnen documenten onderling gekoppeld worden. Verder wordt HTML gebruikt om duidelijk aan te geven welke tekst bedoeld is als titel, paragraaf, hyperlink, tabel, …. Het resultaat van een html-pagina is gewoon platte tekst zonder opmaak of styling.
Om vormgeving toe te voegen aan onze webpagina’s wordt CSS gebruikt. Met CSS kan de vormgeving en stijl van elk element op een website bepaald worden. Ooit al eens een website bekeken zonder dat de CSS gekoppeld is? Zeker doen!
Ook voor nieuwere technieken zoals HTML5 en CSS3 draaien wij trouwens onze handen niet om.
Bij front-end development moet ook rekening gehouden worden met de verschillende browsers, want iedereen heeft wel zijn eigen favoriet. Zo zijn er Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer, … en ga zo maar door. Elk van deze browsers interpreteert webstandaarden (en dus ook uw website) op een andere manier. De nieuwste versies worden wel steeds beter en beter, maar niet iedereen heeft de laatste nieuwe Windows-, Linux-, of Mac-computer.
En wat met smartphones en tablets? Wij zorgen ervoor dat iedereen die uw website bezoekt deze zo optimaal mogelijk kan gebruiken.
Back-end development
Een basis HTML en CSS website (zie front-end development) kan voldoende zijn voor uw business, maar vaak schiet deze toch nog te kort. Om echt van een volwaardige website te spreken die gebruikt kan worden als online business, is er back-end development nodig.
Onder andere het open source CMS WordPress is een resultaat van back-end development. Maar wat houdt dit nu exact in, back-end development?
Kort gezegd houdt dit alle processen en functies in die er voor zorgen dat de informatie die in de front-end ingevuld is goed verwerkt en eventueel opgeslagen wordt in een database. Of omgekeerd, dat de informatie die al aanwezig is in de database goed verwerkt en weergegeven wordt op de website.
Meestal bestaat de back-end uit drie delen:
- Een server
- Een applicatie
- Een database
Als u bijvoorbeeld online een ticket koopt voor een concert, dan is het gebruikelijk dat u de website opent en dat er interactie is met de front-end. Eenmaal u uw gewenste informatie ingevoerd heeft, gaat de applicatie deze gegevens opslaan in een database, die gemaakt is op een server. Alle informatie zal op deze server blijven staan en als u later terugkomt en inlogt op de website, zal u nog steeds uw tickets kunnen raadplegen en printen.
Lijkt het allemaal veel te ingewikkeld? Geen probleem, laat dit maar aan ons over, wij hebben dit eerder gedaan!
Open Source CMS: WordPress
Content primeert op een website. Geen twijfel mogelijk. Daarom zijn wij van mening dat de content van uw website makkelijk te onderhouden moet zijn, ook door u.
Om die reden maken wij gebruik van het open source content management system WordPress. Door gebruik te maken van WordPress zorgen wij ervoor dat u zelf eenvoudig uw website kan onderhouden. Het is zo simpel als het versturen van een mailtje.
Net zoals zoveel content management systems in deze tijd is WordPress open source. Dit betekent dat broncode vrij beschikbaar is en dat iedereen de code mag aanpassen en uitbreiden.
Dagelijks werken er honderden tot duizenden ontwikkelaars aan de optimalisatie en uitbreiding van WordPress, het wordt wereldwijd gebruikt en is vertaald in bijna elke denkbare taal. Iets waar iedereen alleen maar beter kan van worden.
Het voordeel van open source is ook dat elke programmeur in staat is om het project verder te onderhouden, omdat de code en handleiding beschikbaar zijn voor iedereen. Moest onze samenwerking dus ooit stopgezet worden (wat wij uiteraard liever niet zien gebeuren) dan kan u gerust op zoek gaan naar een andere partij die het beheer van de website overneemt.